به گزارش گروه اقتصاد بين‌الملل روزنامه «دنياي اقتصاد»، براساس بيانيه‌اي که اواخر شنبه شب کاخ سفيد درخصوص اين ديدار منتشر کرد، نرمش ترامپ پس از آن بود که طرف چيني خريد حجم گسترده‌اي از صادرات آمريکا را تضمين کرد. در تلاش براي کاهش نابرابري تجاري گسترده ميان دو کشور، مقامات چيني قول خريد بيشتر کشورشان از محصولات کشاورزي و صنعتي آمريکايي را به ترامپ دادند. بر اين اساس، در صورتي که در پايان اين ۹۰ روز توافقي صورت نگيرد، ايالات‌متحده طبق برنامه تعرفه ۲۰۰ ميليارددلار بر واردات کالاهاي چيني را از ۱۰ به ۲۵ درصد افزايش خواهد داد. در اين رابطه مذاکرات و برنامه زماني ۹۰ روزه در اسرع وقت آغاز خواهد شد. در بيانيه‌ کاخ سفيد آمده است: «رئيس‌جمهور ترامپ و شي‌جين‌پينگ توافق کردند مذاکرات براي ايجاد تغييرات ساختاري فورا آغاز شود. اين تغييرات عمدتا معطوف به انتقال تکنولوژي اجباري، حفاظت از مالکيت معنوي، موانع غيرتعرفه‌اي، نفوذ و دزدي سايبري و بخش‌هاي خدمات و کشاورزي خواهد بود.» در ادامه اين بيانيه آمده است: «هر دو طرف قول داد‌ه‌اند تمام تلاش خود را براي به اتمام رساندن اين تغييرات در بازه زماني ۹۰روزه صورت دهند. اگر در پايان اين دوره زماني، طرف‌ها نتوانند به توافقي دست ‌يابند، تعرفه‌هاي ۱۰ درصدي به ۲۵ درصد افزايش خواهد يافت.» وانگ‌يي، وزيرخارجه چين نيز ساعاتي پس از اين نشست با اشاره به توافق دو طرف براي خودداري از اعمال تعرفه‌هاي جديد و همچنين پيشبرد مذاکرات تجاري خود در جمع خبرنگاران گفت: «هر دو طرف معتقدند توافقي که دو رئيس‌جمهور به آن دست يافته‌اند به‌طور کارآمدي مانع از تشديد اختلافات اقتصادي دو کشور خواهد شد.» به گفته وزيرخارجه چين، يکي ديگر از نتايج گفت‌وگو اين بود که طرف آمريکايي قول داد از سياست «چين واحد» حمايت کند. رئيس‌جمهوري چين نيز حمايت خود را از گفت‌وگوهاي بيشتر ترامپ با کيم جونگ اون، رهبر کره‌شمالي اعلام کرد.

دونالد ترامپ درخصوص ديداري که با همتاي چيني خود داشت مدعي شد:‌ «ديداري شگفت‌انگيز و سازنده با فرصت‌هاي نامحدود براي هر دو کشور آمريکا و چين بود. بسيار باعث افتخار من است که با رئيس‌جمهور شي همکاري کنم.» لري کودلو، مشاور اقتصادي کاخ‌سفيد نيز در بازگشت تيم ترامپ به واشنگتن در اظهاراتي کوتاه، اين ديدار را «بسيار خوب» توصيف کرد. به گزارش «بلومبرگ‌»، خروجي نشست ترامپ و جين‌پينگ اين فرصت را به هر دو طرف داد تا بدون حل‌وفصل اختلافات اساسي دو کشور، به يک پيروزي برسند. چيني‌ها به خواسته خود که به تعويق انداختن افزايش تعرفه‌ها بود رسيدند و طرف آمريکايي نيز براي محصولات کشاورزي خود مشتري پيدا کرد، درحالي‌که هنوز نيز اهرم فشار براي ايجاد تغييرات ساختاري را در دست دارد. مايکل پيلسبري، محقق ارشد «موسسه‌هادسون» درخصوص توافق دو طرف مي‌گويد: «هيچ‌يک از طرف‌ها به‌طور کامل به خواسته‌هاي خود نرسيدند و اين اولين بار در روابط آمريکا-چين نيست که دو طرف اعلام پيروزي مي‌کنند. در واقع هر دو طرف از بدترين سناريو دوري کردند.» به عقيده صاحب‌نظران، اين ديدار بسيار براي سرمايه‌گذاران حائز اهميت بود. آنها بي‌صبرانه مشتاق نشانه‌اي از پيشرفت مذاکرات دو طرف بودند تا تنش‌هاي تجاري که تاکنون هزينه‌هاي بسياري به همراه داشته است به جنگ سرد جديد و تمام‌عيار تبديل نشود.

به گزارش «بلومبرگ»‌ اين ديدار بيش از آنچه برنامه‌ريزي شده بود طول کشيد و پس از دو ساعت و نيم به پايان رسيد. در آغاز اين ضيافت، دونالد ترامپ در نطقي اميدوارانه رو به همتاي چيني خود گفت: «رابطه من بسيار ويژه است، رابطه‌اي که من با رئيس‌جمهور شي دارم.» شي‌جين‌پينگ نيز گفت: «تنها همکاري ميان ما مي‌تواند در خدمت منافع صلح و رفاه جهان باشد و به اين خاطر است که من منتظر اين نشست بودم.» بر اين اساس، نشست شنبه شب، اولين ديدار رودرروي دو رئيس‌جمهوري طي بيش از يک سال اخير بود. طي اين دوره، ترامپ براي اينکه چيني‌ها را وادار به صرف‌نظر از آنچه آمريکايي‌ها اقدامات تجاري ناعادلانه مي‌خوانند کند، ميلياردها دلار واردات از اين کشور را هدف افزايش تعرفه قرار داد. به‌علاوه او هشدار داده بود در صورت نتيجه ‌ندادن اين نشست، تعرفه‌هاي بيشتري را بر واردات از چين اعمال خواهد کرد.

در اين نشست دو کشور همچنين توانستند بر سر مقررات مربوط به ماده «فنتانيل» توافق کنند، ماده‌اي که ۵۰ برابر قوي‌تر از هروئين است. به گزارش «آسوشيتد پرس»، براي سال‌ها مقامات آمريکا به دولت چين فشار آورده‌اند تا مواضع شديدتري عليه اين ماده اتخاذ کنند، چراکه عمده عرضه اين ماده مخدر در آمريکا، توليد چين است. سارا سندرز، مسوول مطبوعاتي کاخ‌سفيد در اين خصوص مي‌گويد تصميم چين در نشانه‌گذاري داروها به‌عنوان مواد کنترل‌شده به اين معني خواهد بود که افرادي که فنتانيل به آمريکا مي‌فروشند با مجازات بيشتري از جانب دولت چين مواجه خواهند شد.

مقامات آمريکايي اصرار دارند اقتصاد آمريکا در مقايسه با چين نسبت به چنين تنش‌هايي منعطف‌تر است. با اين حال اين گروه نگران کند شدن رشد اقتصادي کشورشان هستند، چراکه ترامپ معيار اصلي ارزيابي عملکرد اقتصادي دولت خود را رشد قرار داده است. نگراني‌ها درخصوص صدماتي که «جنگ‌ تجاري» به اقتصاد آمريکا و سوددهي شرکت‌هاي اين کشور وارد مي‌سازد، موجب شده بود سهام شرکت‌هايي آمريکايي پاييز امسال سير نزولي را تجربه کنند. در اين رابطه اقتصاددانان «سازمان همکاري اقتصادي و توسعه» هفته گذشته با بازنگري در پيش‌بيني‌هاي خود، رشد اقتصادي سال آينده جهان را از ۷/ ۳ درصد به ۵/ ۳ درصد کاهش دادند، کاهشي که علت اصلي آن تنش‌هاي تجاري و نااطميناني‌هاي سياسي اعلام شد.

تاريخچه ۹ ماهه جنگ‌تجاري

ترامپ از زمان تبليغات انتخاباتي بارها کسري تجاري آمريکا با چين را مورد انتقاد قرار داده بود و در اولين گام وضع تعرفه بر واردات پنل‌هاي خورشيدي و ماشين‌هاي لباسشويي را از چين (به‌عنوان بزرگ‌ترين صادرکننده اين اقلام به آمريکا) هدف قرار داد.  افزايش تعرفه فولاد و آلومينيوم در اوايل فروردين‌ و هدف قرار دادن ۵۰ميليارد دلار از واردات کالاهاي چيني در اواسط تير به ترتيب دومين و سومين حملات ترامپ در جنگ تجاري با چين بود. سناريوي چهارمين حمله تجاري نيز وضع تعرفه بر ۲۰۰ ميليارد دلار از کالاهاي چيني بود. در آخرين اقدام، رئيس‌جمهوري آمريکا اعلام کرده که بقيه واردات کالايي از چين را که معادل ۲۶۷ ميليارد دلار است، هدف افزايش تعرفه قرار مي‌دهد؛ با اين اقدام عملا کل کالاهاي چيني صادرشده به آمريکا مشمول افزايش تعرفه مي‌شود.

بيانيه‌ گروه ۲۰

روز يکشنبه و در پايان نشست دو روزه «گروه ۲۰» که در بوئنوس‌آيرس آرژانتين برگزار ‌شد، رهبران کشورهاي صنعتي جهان بار ديگر پايبندي خود به نظام تجارت بين‌الملل و مبارزه با تغييرات آب‌وهوايي طبق موافقت‌نامه پاريس را اعلام کردند. در بيانيه‌ ۸ صفحه‌اي و ۳۱بندي نشست آرژانتين «گروه۲۰» آمده است: «درحال‌حاضر نظام تجارت چندجانبه در دستيابي به اهداف خود ناموفق است. بنابراين ما حمايت خود را براي اصلاحات موردنياز «سازمان تجارت جهاني» براي بهبود عملکرد آن اعلام مي‌کنيم.» مقامات حاضر در اين نشست همچنين خواستار بررسي پيشرفت‌ موضوعات مورد توافق، در نشست آتي اين گروه که قرار است ژوئن ۲۰۱۹ در ژاپنبرگزار شود، شدند.