پالايشي‌ها در کانون توجهات

در هفته‌اي که گذشت گروه فرآورده‌هاي نفتي در صدر ليست خريد حقيقي‌ها قرار گرفت. در اين گروه هفته گذشته شاهد جابه‌جايي سهامي به ارزش يک هزار و ۶۶۰ ميليارد تومان از پرتفوي حقوقي‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد بازار بوديم. يکي از استدلال‌هاي‌ پرطرفدار اين روزهاي فعالان بورسي، محکوم بودن سهام موجود در پرتفوهاي صندوق‌هاي دولتي  ETF به رشد قيمت است. اين شرايط که چندي پيش درخصوص سهام بانکي و بيمه‌اي موجود در پرتفوي دارايکم تجربه شده بود، در دو هفته اخير در سهام پالايشي تکرار شده و اين صنعت تبديل به يکي از گروه‌هاي پيشرو بازار سهام شده است. به طوري که زيرمجموعه‌هاي گروه فرآورده‌هاي نفتي به ويژه ليدرهاي اين گروه هشت جلسه معاملاتي است که در مسير صعودي حرکت مي‌کنند و بدون توجه به روند کلي بازار، شاهد دادوستدهاي مثبت در زيرمجموعه‌هاي اين گروه هستيم. هر چند رشد نرخ دلار و رکوردشکني‌هاي دلار نيمايي در افزايش توجه به سهام مذکور بي‌تاثير نيست، اما مهم‌ترين موضوعي که منجر به اختلاف بازدهي در نمادهاي پالايشي با ديگر صنايع دلاري بازار شده است، قرار گرفتن اين نمادها در دومين صندوق ETF دولتي موسوم به پالايشي يکم است. در اين ميان در هفته منتهي به ۲۳ مهرماه، بيشترين خالص خريد حقيقي در دو سهم پالايش نفت اصفهان به ارزش يک هزار و ۲۰ ميليارد تومان و پالايش نفت تهران به ارزش ۳۷۸ ميليارد تومان رقم خورد. «شبندر» نيز وضعيت مشابهي را تجربه کرد و شاهد ورود ۱۹۹ ميليارد تومان نقدينگي تازه‌نفس از سوي سهامداران خرد بود. در ميان زيرمجموعه اين گروه، سهام شرکت پالايش نفت تبريز نيز در هفته‌اي که گذشت با انتقال سهامي به ارزش ۸۶ ميليارد و ۳۰۰ ميليارد تومان در مسير حقوقي به حقيقي همراه شد.

نگاهي به عملکرد بازيگران در روزهاي هفته

شنبه: در اولين روز معاملاتي هفته گذشته شاخص کل بورس با رشد اندک 01/ 0 درصدي همراه شد. در اين روز سهامداران حقوقي اما خالص خريد مثبتي داشتند و شاهد انتقال سهامي به ارزش 157 ميليارد تومان در مسير حقيقي به حقوقي بوديم. در اين روز گروه‌هاي کالامحور با بيشترين خروج پول حقيقي مواجه شدند. در اين ميان مي‌توان به زيرمجموعه‌هاي گروه فلزات اساسي اشاره کرد که با اختلاف بيشترين خالص فروش حقيقي را تجربه کردند و فعالان بازار شاهد خروج 198 ميليارد تومان نقدينگي از گروه مذکور بودند. پس از گروه‌هاي محصولات شيميايي، چندرشته‌هاي صنعتي و کانه‌هاي فلزي به ترتيب بيشترين خالص خريد حقوقي در مجموع به ارزش 196 ميليارد و 430 ميليون تومان را ثبت کردند.

بانک‌ها نيز طي معاملات اولين روز هفته با خروج سرمايه‌گذاران خرد مواجه شدند. در اين گروه 202 ميليون و 404 هزار سهم بانک صادرات از سوي صندوق سرمايه‌گذاري بازارگرداني سپهر بازار سرمايه جمع‌آوري شد. در نماد معاملاتي بانک پاسارگاد نيز شاهد خريد 2 ميليون و 200 هزار سهمي «وپاسار» توسط شرکت دانش‌گستران آتي ساز پويا بوديم.

در آن‌سوي بازار اما گروه مخابرات با بيشترين خالص خريد حقيقي همراه شد و شاهد ورود 52 ميليارد و 692 ميليون تومان پول جديد از سوي اين بازيگران سهام بود. در اين گروه شرکت توسعه اعتماد مبين، 20 ميليون سهم «اخابر» را به بازار عرضه کرد.

يکشنبه: روز يکشنبه شاخص سهام با سرعت بيشتري به صعود ادامه داد و اين بار با ثبت رشد 6/ 3 درصدي توانست تا مرز يک ميليون و 600 هزار واحد پيشروي کند. شرايطي که سبب شد سهامداران خرد بار ديگر در سمت خريد سهام فعال شده و خالص خريد يک هزار و 886 ميليارد توماني را ثبت کنند که بيشترين ورود پول حقيقي از زمان اوج شاخص سهام يعني 19 مرداد به شمار مي‌رفت. در اين ميان خلاف روز شنبه، حقيقي‌ها گروه‌هاي بزرگ کالايي را در صدر ليست خريد خود قرار دادند. در اين خصوص مي‌توان به پالايشي‌ها اشاره کرد که با خالص خريد 416 ميليارد توماني سهامداران خرد همراه شدند. فلزات نيز در اين روز شاهد جابه‌جايي سهامي به ارزش 386 ميليارد تومان در مسير حقوقي به حقيقي بودند.

در سهام بانکي روز يکشنبه، بانک تجارت شاهد واگذاري 200 ميليون و 400 هزار سهم خود از سوي صندوق سرمايه‌گذاري بازارگرداني تجارت بود. در بانک ملت نيز شاهد عرضه 40 ميليون و 692 هزار سهمي از سوي شرکت گروه مالي ملت و 45 ميليون و 600 هزار سهمي توسط صندوق سرمايه‌گذاري بازارگرداني ملت بوديم.  «اخابر» نيز روز يکشنبه شاهد عرضه 60 ميليون سهمي از سوي سهامدار عمده خود يعني شرکت توسعه اعتماد مبين بود.  

دوشنبه: شاخص کل بورس تهران روز دوشنبه در مسير عکس ابتداي هفته حرکت کرد و با افت 1/ 1 درصدي مواجه شد. سهامداران حقيقي نيز مطابق سنت ديرينه در روزهاي منفي بازار، فروشنده شدند و شاهد خروج 677 ميليارد و 563 ميليون توماني پول‌هاي خرد از گردونه معاملات سهام بوديم. در اين روز در مقابل خروج نقدينگي حقيقي از گروه‌هاي مواد و محصولات دارويي، فلزات اساسي و محصولات شيميايي جمعا به ارزش 481 ميليارد تومان، شاهد خالص خريد مثبت اين گروه از بازيگران سهام در گروه‌هاي خودرو و ساخت قطعات و فرآورده‌هاي نفتي به ارزش 134 ميليارد تومان بوديم.

در اين روز شرکت پالايش نفت اصفهان شاهد عرضه 19 ميليون و 600 هزار سهمي از سوي سهامدار عمده خود يعني شرکت توسعه سرمايه رفاه بود. در ميان سيماني‌ها،  يک ميليون و 500 هزار سهم شرکت سيمان سپاهان از سوي شرکت توسعه سرمايه و صنعت غدير خريداري شد. اين روند در شرکت سيمان شرق با خريد 700 هزار سهمي و در سيمان کردستان با جمع‌آوري 800 هزار سهمي از سوي اين سهامدار عمده دنبال شد. سيمان اصفهان نيز شاهد جمع آوري 185‌هزار سهم خود از سوي يک موسسه خيريه بود.

شرکت آهن و فولاد ارفع اما روز دوشنبه شاهد عرضه يک ميليون و 600 هزار سهم خود از سوي شرکت سرمايه‌گذاري ملي ايران به عنوان سهامدار 3/ 4 درصدي «ارفع» بود. «شيران» نيز در روز مياني هفته گذشته شاهد جمع‌آوري 8 ميليون و 264 هزار سهمي از سوي صندوق سرمايه‌گذاري صنعت و معدن بود.

سه‌شنبه: سه‌شنبه شاخص سهام روز کم‌نوساني را در پيش گرفت و با رشد 01/ 0 درصدي همراه شد. در اين روز اما حقيقي‌ها بار ديگر در سمت خريد سهام فعال بودند و خالص خريد 210 ميليارد و 884 ميليون توماني را ثبت کردند. بيشترين ورود پول حقيقي در اين روز از آن پتروپالايشي‌ها شد. از اين رو طي معاملات روز سه‌شنبه شاهد جذب 574 ميليارد تومان نقدينگي از سوي سهامداران خرد به سهام زيرمجموعه گروه فرآورده‌هاي نفتي بوديم. در زيرمجموعه‌هاي پتروشيمي نيز حقيقي‌ها خالص خريد معادل 80 ميليارد و 545 ميليون تومان را ثبت کردند. در آن‌سوي بازار گروه چندرشته‌اي صنعتي در غياب «شستا» شاهد خروج 150 ميليارد تومان سرمايه حقيقي بود. در اين روز بانک ملت با خريد قابل توجه سهام از سوي سهامداران عمده خود همراه شد. در اين راستا 2ميليارد سهم «وبملت» توسط شرکت پتروشيمي فن آوران خريداري شد تا درصد سهامداري اين شرکت در بانک ملت به 9/ 3 درصد افزايش پيدا کند. در اين بانک طي معاملات روز سه‌شنبه 24 ميليون سهم از سوي گروه مالي ملت و 58 ميليون و 600 هزار سهم توسط صندوق سرمايه‌گذاري بازارگرداني ملت جمع‌آوري شد.

چهارشنبه: آخرين روز هفته گذشته با افت 2/ 1 درصدي نماگر اصلي سهام و بازگشت اين نماگر به محدوده يک ميليون و 561 هزار واحد رقم خورد. طي معاملات روز چهارشنبه در مجموع سهامي به ارزش ۱۵۲ ميليارد و ۷۳۵ ميليون تومان از پرتفوي سهامداران حقوقي به سبد سهام حقيقي‌ها منتقل شد. در اين ميان برخلاف روند بازار اما پالايشي‌ها با رشد قيمت همراه شدند و ميزبان 641 ميليارد تومان نقدينگي تازه نفس از سوي سهامداران خرد بازار بودند. در اين گروه نماد معاملاتي شرکت پالايش نفت اصفهان در کانون توجهات سهامداران خرد قرار داشت. در اين سهم شاهد جابه‌جايي ۲۶۲ ميليون و ۳۵۰ هزار سهم به ارزش ۵۴۰ ميليارد و ۸۶ ميليون تومان در مسير حقوقي به حقيقي بوديم. پس از آن «شتران» در صدر ليست خريد حقيقي‌ها قرار داشت و با خالص خريد ۸۷ ميليارد توماني همراه شد. گروه بعدي که مورد توجه سهامداران خرد بازار قرار گرفت، رايانه بود. اين گروه روز چهارشنبه با رشد ۵/  ۲ درصدي شاخص صنعت همراه شد و خالص خريد ۴۴ ميليارد توماني از سوي حقيقي‌ها را تجربه کرد. در صدر نمادهاي زيرمجموعه اين گروه «رانفور» قرار داشت که شاهد جابه‌جايي ۱۱ ميليون و ۴۰۹ هزار سهم به ارزش ۳۷ ميليارد تومان در مسير حقوقي به حقيقي بود.

در آن سوي بازار بيشترين خروج پول حقيقي از گروه بانک رقم خورد. بانکي‌ها روز چهارشنبه شاهد کوچ سهامي به ارزش ۲۶۲ ميليارد و ۲۹۰ ميليون تومان از سبد سهام بازيگران خرد به پرتفوي بزرگان حقوقي بودند. گروه‌هاي کالايي فلزات اساسي و محصولات شيميايي نيز در اين روز شرايط مشابهي را تجربه کردند؛ به‌طوري‌که همزمان با ريزش قيمت‌ها، فلزي‌ها شاهد انتقال سهامي به ارزش ۱۱۷ ميليارد تومان در مسير حقيقي به حقوقي بودند. در پتروشيمي‌ها سهامداران عمده خالص خريدي بالغ بر ۷۳ ميليارد تومان ثبت کردند. در ميان شرکت‌ها نيز نماد معاملاتي بانک صادرات شاهد جابه‌جايي ۲۴۵ ميليون سهم به ارزش ۱۰۵ ميليارد و ۷۱۸ ميليون تومان در مسير حقيقي به حقوقي بود. در سهام بانک ملت نيز شرايط مشابهي تکرار شد و سهامداران حقوقي خالص خريد ۹۹ ميليارد توماني را ثبت کردند. «شيران» ديگر سهامي بود که در ليست خروج از پرتفوي حقيقي‌ها قرار گرفت تا سهامداران خرد اقدام به فروش ۶۸ ميليارد توماني در اين سهم کنند. شرکت ملي صنايع مس ايران نيز روز چهارشنبه با خالص فروش ۶۴ ميليارد و ۶۳۲ ميليون توماني از سوي حقوقي‌ها مواجه شد.

 

ترين‌هاي بورسترين‌هاي فرابورساخبار مجامع
صنايع بورسيشرکت‌هاي بورسيبازار نفت
بازار طلابازار فلزاتبازار پتروشيمي‌ها
بورس کالاشاخص‌هاي بورستحليل بورس