برآيند اين تحولات نشان مي‌دهد که اين روزها حال و روز بازار سرمايه چندان هم خوب نيست. بررسي قيمت بسياري از نمادها حکايت از آن دارد که بر خلاف شاخص کل آنها حتي از کف به ثبت رسيده تا ۲۰ آبان‌ماه سال‌جاري نيز افت قيمت بيشتري داشته‌اند. اين در حالي است که در طول اين مدت شاخص کل به‌عنوان ميانگين وزني نوسان قيمت در تمامي نمادها توانسته کاهش کمتري را به نمايش بگذارد. همان‌طور که گفته شد بازار سرمايه در هفته گذشته روزهاي پر التهابي را پشت‌سر گذاشت. اين التهاب اما از آن جهت قابل‌توجه بود که بر خلاف ادوار گذشته نه شاهد نوسان قيمت قابل توجه در بازار ارز بوديم و نه اتفاقي سياسي توانست افکار عمومي را ملتهب کند. در حالي که بسياري از فعالان و تحليلگران بازار سرمايه نيز ابراز خوشبيني شخص رئيس‌جمهور در مورد کاهش قيمت دلار را دليل اصلي افزايش فشار فروش در روزهاي پاياني هفته دانسته‌اند، به نظر مي‌آيد که دليل افت قيمت‌ها طي روزهاي گذشته چيز ديگري باشد.  با توجه به حواشي رخ داده طي هفته‌هاي اخير درخصوص شيوه‌نامه قيمت‌گذاري زنجيره فولاد و نزديک شدن به مراسم تحليف جو بايدن در ايالات‌متحده، بيراه نخواهد بود اگر بگوييم آنچه جذابيت نزديک شدن بهاي سهام به‌خصوص سهام دلاري به کف قيمت‌ها را تقويت کرده نه سخنان رئيس‌جمهور درخصوص افت قيمت دلار تا محدوده ۱۵ هزار تومان بلکه فشار ريسک بر عرضه و تقاضا در دو بعد داخلي و خارجي است. در حال حاضر برخي سهامداران از يکسو افت قيمت‌ها را به‌دليل لزوم تعديل p/ e آينده نگر با شرايط کاهش ريسک تورم امري محتمل مي‌دانند و از سوي ديگر اکثريتي که اين متغير را مد نظر قرار نمي‌دهند براي کاهش قيمت محصولات فولادي و حتي ريسک قيمت‌گذاري دستوري در ساير صنايع خود را آماده‌تر مي‌بينند. همين امر سبب شده تا پس از يک دوره ريزش شديد قيمت‌ها در فاصله ۲۰ مرداد تا ۲۰ آبان سال‌جاري از لحاظ رواني براي ريزش‌هاي سنگين بيش از افزايش قيمت آماده باشند. در اثر چنين شرايطي انتظارات و تحليل سرمايه‌گذاران از عدم قطعيت به سمتي خواهد رفت که هم مدت زمان نگهداري سهام در پرتفوي را کاهش مي‌دهد و هم حد سود را با تصور ياد شده در سطوح کمتري تعديل مي‌کند.

روايت آماري صنايع

بيش از دو سوم صنايع بورسي (۲۹ صنعت) طي چهارمين هفته دي‌ماه در جريان معاملاتي بورس و فرابورس با بازدهي منفي مواجه شدند و شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران تحت‌تاثير افت قيمت سهام صنايع و شرکت‌ها سطح حمايتي کانال ۳/ ۱ ميليون واحدي را از دست داد. به اين ترتيب از مجموع صنايع ۳۹ گانه بورس مابقي با رشد هفتگي از لحاظ ميزان تغييرات همراه شدند. در بررسي روند حرکتي صنايع بورسي مشاهده مي‌شود که غالبا صنايع بزرگ و شاخص‌ساز با ريزش قيمتي بيشتري همراه بودند. هر چند دست دخالت وزارت صمت در حوزه قيمت‌گذاري دستوري صنعت بزرگ فولادي با مداخله معاون اول رئيس دولت براي مدتي از بورس کوتاه شد اما آمار‌‌ها از کاهش مجدد بازدهي شرکت‌ها حکايت دارد. برخي از سرمايه‌گذاران فعال در ساير صنايع نيز به‌دليل غير‌قابل تحليل و پيش‌بيني بودن آينده اقتصادي و سياسي در حال حاضر استراتژي صبر را پيشه‌ کردند، در نقطه مقابل سايرين نيز بعضا با خروج از گردونه معاملاتي قصد ذخيره سود را دارند. صنايعي همچون محصولات چوبي با ۹/ ۱۳ درصد، اطلاعات و ارتباطات با ۲/ ۱۰ درصد، محصولات کاغذي با ۵/ ۸ درصد و ساير مالي نيز با ۴/ ۶ درصد در صدر فهرست بهترين صنايع بورسي از لحاظ عملکردي قرار گرفتند. ضمن آنکه گروه‌‌هايي نظير حمل‌و‌نقل با ۹/ ۴ درصد، دستگاه‌هاي برقي با ۶/ ۴ درصد، کاني غير‌فلزي با ۶/ ۴ درصد، منسوجات با ۸/ ۳ درصد و سيمان، گچ و آهک با ۲/ ۲ درصد تحت‌تاثير ورود نقدينگي تازه با افزايش همراه شدند.

هر چند ۲۹ صنعتي که طي هفته گذشته با افت بازدهي همراه شدند غالبا با وجود ارزندگي قيمت سهام، (forward P/ E)‌ مناسب و رشد قيمت‌هاي جهاني روندي بر خلاف انتظارات را سپري کردند اما به اعتقاد صاحب‌نظران اقتصادي اين ريزش قيمتي فقط تحت‌تاثير از دست رفتن اعتماد سرمايه‌گذاران و اعمال سياست‌‌هاي نادرست داخلي است. بازگشت دلار به کانال ۲۳ هزار توماني در روز‌هاي پاياني هفته گذشته و کاهش انتظارات تورمي به واسطه افت اين نرخ مي‌تواند تاثير مستقيمي در معاملات بزرگان بازار طي هفته جاري داشته باشد.

به هر روي بررسي عملکرد صنايع در هفته منتهي به ۲۴ دي‌ماه ۱۳۹۹ نشان مي‌دهد که گروه‌‌هايي از قبيل وسايل ارتباطي با ۸/ ۱۶ درصد، زغال‌سنگ با ۵/ ۱۵ درصد، انتشار و چاپ با ۲/ ۱۱ و محصولات چرمي با ۸/ ۱۰درصد ريزش ۴ صنعتي هستند که بيشترين ريزش هفتگي را به لحاظ بازدهي به ثبت رساندند. گروه‌هايي همچون از فرآورده‌هاي نفتي با ۸/ ۹ درصد،‌ فلزات اساسي با ۷/ ۹ درصد، بيمه با ۶/ ۹ درصد، بانک‌‌ها با ۹ درصد و کانه‌‌هاي فلزي با ۴/ ۸ درصد افت همراه شدند. گفتني است، صنايع بزرگي که طي داد و ستد‌‌هاي هفته گذشته به واسطه عرضه سرمايه‌گذاران خرد قرمز‌پوش بودند، مورد اقبال حقوقي‌‌هاي بازار سهام قرار گرفتند و اين دست از متقاضيان نقش بسزايي در کاهش صف‌هاي فروش ايفا کردند.

در فرآيند معاملاتي هفته گذشته صنعت خودرو بيشترين ارزش معاملات را بالغ بر ۶ هزارو ۶۹۴ ميليارد تومان به خود اختصاص داد. اين در حالي است که بازدهي اين گروه ۶/ ۵ درصد منفي بود. فلزات اساسي و فرآورده‌هاي نفتي با کسب بازدهي منفي بيش از ۹ درصدي ديگر گروه‌هايي بودند که به ترتيب ۳ هزارو ۸۹۶ ميليارد تومان و ۳ هزارو ۳۴۲ ميليارد تومان ارزش معاملات را به ثبت رساندند.