OK

قانون ارزش افزوده جديد در انتظار اجرا / عباس وفادار

قانون ماليات­هاي مستقيم در سال 1366 به تصويب رسيد که در سال­هاي 1371 و 1380 اصلاحات عمده­اي بر روي آن انجام شد

 

قانون ارزش افزوده جديد در انتظار اجرا / عباس وفادار

  

 

اولين قانون مدون مالياتي کشور، قانون ماليات­هاي مستقيم مصوب سال 1345 بود. پس از آن قانون
ماليات­هاي مستقيم در سال 1366 به تصويب رسيد که در سال­هاي 1371 و 1380 اصلاحات عمده­اي بر روي آن انجام شد. مي­توان گفت که در عمل، فرآيند ماليات ستاني از سال 1345 تاکنون به صورت سنتي و با رسيدگي 100 درصد پرونده­هاي مالياتي انجام مي­شد که طبعاً مستلزم صرف نيروي انساني فراوان و هزينه بسيار بوده و تمامي عوامل ريسک نيز در اين فرايند در نظر گرفته نمي شده است. قانون ماليات بر ارزش افزوده نيز در سال 1387 و به طور آزمايشي به تصويب رسيد و هر سال در قانون بودجه سالانه تمديد شد. اين قانون هم داراي اشکالاتي در اجرا بود.

برهمين اساس است که مي­بينيم در ماده 59 قانون برنامه سوم توسعه و نيز ماده 120 قانون برنامه پنجم توسعه، تکليف بر طراحي و راه­اندازي نظام جامع اطلاعات مالياتي، گردآوري و پردازش اطلاعات مربوط به فعاليت­هاي اقتصادي موديان، اطلاعات درآمدي و هزينه­اي اشخاص حقيقي و حقوقي در اين شبکه، ترويج خود اظهاري در نظام مالياتي و ارايه اطلاعات مورد نياز پايگاه مالياتي از سوي ساير دستگاه هاي اجرايي و نهادهاي عمومي مي­شود.

در همين راستا، اصلاحاتي در سال 1394 در قانون ماليات­هاي مستقيم به عمل آمد؛ به­گونه­اي که تشخيص
علي­الراس، استفاده از قرينه و ضريب براي تعيين درآمد مشمول ماليات و رسيدگي 100 درصد مالياتي عملاً حذف شد و به جاي آن مقرر شد سازمان امور مالياتي بتواند اظهارنامه­هاي مالياتي را بدون رسيدگي قبول و فقط تعدادي از آنها را براساس معيارها و شاخص­هاي تعيين شده يا به صورت نمونه­اي رسيدگي کند و براي مودياني که اظهارنامه ندهند، سازمان امور مالياتي نسبت به تهيه اظهارنامه مالياتي برآوردي براساس فعاليت و اطلاعات اقتصادي کسب شده موديان از طرح جامع مالياتي اقدام کند. همچنين مقرر شد سازمان امور مالياتي کشور  با اجراي طرح جامع مالياتي و استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات و روش­هاي ماشيني (مکانيزه) ترتيبات و رويه­هاي اجرايي متناسب با آن، شامل مواردي از قبيل ثبت نام، نحوه ارايه اظهارنامه، پرداخت ماليات، رسيدگي، مطالبه وصول ماليات، ثبت اعتراضات موديان، ابلاغ اوراق مالياتي و ادارات امور مالياتي را تعيين و ابلاغ کند. در ادامه، شاهد تصويب قانون پايانه­هاي فروشگاهي و سامانه موديان در سال 1398 هستيم که در آن الزامات و تکاليف بسياري براي موديان، مصرف کنندگان و ساير دستگاه­هاي اجرايي در راستاي مکانيزه شدن نظام مالياتي و شفافيت فعاليت­هاي اقتصادي پيش بيني شده است. اين قانون بايد از اواخر سال 1399 اجرايي مي­شد که عملا چنين نشده است.

از سوي ديگر، قانون دائمي ماليات بر ارزش افزوده نيز بر اساس بستر قانون پايانه فروشگاهي و سامانه موديان اصلاح و در سال جاري به تصويب رسيده است.

قانون دائمي ماليات بر ارزش افزوده بايد از اواسط دي­ماه 1400 اجرايي شود، ليکن در خصوص آماده بودن بستر مکمل آن به­گونه­اي که در قانون پايانه­هاي فروشگاهي و سامانه موديان پيش­بيني شده است، اطلاعاتي در دست نيست. از سوي ديگر، اجراي اين قانون در زماني که عملا در خلال فصل چهارم ماليات بر ارزش افزوده سال 1400 هستيم، خود دشواري­هايي را ايجاد مي­کند.

به نظر مي­رسد اطلاع رساني انجام شده توسط سازمان امور مالياتي به عنوان متولي انجام اين کار، در خصوص تکاليف موديان و اشخاص ثالث کافي نبوده و هم اکنون که در آستانه تاريخ لازم الاجرا شدن اين قانون هستيم، هنوز تصويري روشن از اجراي به موقع آن در دست نيست.

اميد است با توجه به اهميت موضوع و دغدغه­هاي فراوان کسب و کارها در اين مورد، شاهد اطلاع­رساني و فرهنگ سازي لازم از سوي سازمان امور مالياتي در خصوص چگونگي و زمان اجراي اين قانون باشيم.


1400/09/20

Bookmark and Share   شماره خبر :6434 تعداد بازدید :508

درج نظرات اخبار

نویسنده *
نظر *
کد ویژه
کد امنیتی
Captcha reload