گران‌ترين کالاهاي ايراني در بازارهاي بين‌المللي معرفي شدند. در اين راستا امارات، عمده‌ترين مقصد صادراتي کالاهاي گران قيمت ايران به‌شمار مي‌رود و متوسط قيمت صنايع‌دستي مرصع بالاتر از ساير کالاي صادراتي ايران در نيمه نخست امسال است. همچنين در کنار امارات، کشورهاي عراق و آلمانهم مقصد صادراتي بسياري از کالاهاي گران قيمت ايراني در نيمه نخست امسال بوده‌اند. ۳۰ قلم کالاي عمده صادراتي که بيشترين متوسط قيمت صادراتي را در اين مدت زمان به خود اختصاص داده‌اند، در گزارش پيش‌رو معرفي شده است. آنچه بررسي‌ها نشان مي‌دهد، ۳۰ کالاي نام برده سهم کمتر از يک درصدي را از کل صادرات ايران از آن خود کرده‌اند. به عبارتي بخش عمده کالاهاي صادراتي ايران را کالاهايي پوشش مي‌دهند که متوسط قيمت پايين‌تري دارند. براساس گزارش معاونت بررسي‌هاي اقتصادي اتاق بازرگاني تهران، متوسط قيمت کالاهاي صادراتي بدون نفت‌خام ايران در ۶ ماه منتهي به شهريور سال جاري، حدود ۴۰۸ دلار به ازاي هر تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، تقريبا ۱۷ درصد رشد داشته است.

کالاهاي گران‌قيمت ايراني

بررسي‌ها نشان مي‌دهد که گران‌ترين کالاي صادراتي ايران در نيمه نخست امسال، «صنايع‌دستي» بوده که به ارزش ۳۴ ميليون و ۴۳۶ هزار دلار به ازاي هر تن و به امارات صادر شده است. پس از آن «ساير فلزات گرانبها حتي آبکاري شده يا روکش شده يا پوشششده با فلزات گرانبها» با متوسط قيمت صادراتي ۵/ ۳۲ ميليون دلار به ازاي هر تن، گران‌ترين کالاي صادراتي در ۶ ماه منتهي به شهريور امسال به شمار مي‌رود که مقصد صادراتي آن امارات و عراق بوده است. «اسانس روغني از گل محمدي» سومين کالاي گران با متوسط قيمت ۴ ميليون و ۶۹۱ هزار دلار به ازاي هر تن بوده که به فرانسه، اسپانيا و آلمان فروخته شده است. «خاويار» با متوسط قيمت يک ميليون و ۹۰۵ هزار دلار به ازاي هر تن، به کشورهاي امارات، آلمان و انگليس صادر شده است. «انواع پودر زعفراندر بسته‌بندي کمتر از ۱۰ گرم آماده براي خرده‌فروشي» با متوسط قيمت يک ميليون و ۶۸۳ هزار دلار به ازاي هر تن به مقاصد اسپانيا، امارات و آلمان ارسال شده است. مشتري‌هاي «زعفران خرد نشده و ساييده نشده» با متوسط قيمت يک ميليون و ۵۴۷ هزار دلار به ازاي هر تن در نيمه نخست امسال نيز کشورهاي امارات، قطر و عمان بوده‌اند. «پودر زعفران در بسته‌بندي ۱۰ تا ۳۰ گرم» با متوسط قيمت صادراتي يک ميليون و ۴۸۱ هزار دلار به ازاي هر تن، به کشورهاي سوئد، ايتاليا و فرانسه صادر شده است. «زعفران خرد نشده و ساييده نشده» با کد تعرفه متفاوت از آنچه نام برده شد، داراي متوسط قيمت صادراتي يک ميليون و ۴۵۰ هزار دلار به ازاي هر تن، به خريداران اماراتي، هنگ‌کنگي و ويتنامي فروخته شده است. «انواع بردها شامل برد اصلي، کارت گرافيک،‌ صدا، شبکه، ويدئو و رَم» با متوسط قيمت صادراتي يک ميليون و ۳۰۴ هزار دلار به ازاي هر تن هم به کشورهاي اندونزي و چين صادر شده است. «ساير مرغ، خروس، اردک، غاز، بوقلمون و مرغ شاخدار زنده از نوع خانگي به وزن بيش از ۱۸۵ گرم به غير از برخي از ماکيان» با متوسط قيمت صادراتي يک ميليون و ۱۹۹ هزار دلار به ازاي هر تن، به کشور عمان فروخته شده است. «زعفران به‌صورت فله» با متوسط قيمت صادراتي يک ميليون و ۱۴۷ هزار دلار به ازاي هر تن به کشورهاي اسپانيا، هنگ‌کنگ، افغانستان و امارات صادر شده است. مقصد «ساعت مچي برقي» کشورهاي امارات، کويت و گرجستان و تنها مشتري «ساير تغليظ شده‌هاي کاه کوکنار و املاح آنها» کلمبيا بوده است.

«پرندگان زينتي شامل قناري، مرغ عشق و فنچ» داراي مشتري‌هايي از کشورهاي کويت، عمان و لبنان بوده و «ساعت مچي غيربرقي» به کشورهاي امارات و افغانستان صادر شده است. در نيمه نخست امسال، خريداران «کدئين فسفات» کشورهاي ويتنام،سوريه و عراق بودند. «ساير املاح اسيدها يا پراکسو اسيدهاي غيرآلي غير از سيليکات‌هاي مضاعف يا کمپکس از جمله آلومينيو سيليکات‌ها با ساخت شيميايي مشخص يا غيرمشخص به‌استثناي آزوتورها» به سنگاپور صادر شده است. «نوسکاپين هيدروکلرايد» به کشورهاي هند، هنگ‌کنگ و تايوان فروخته شده و مشتري «اشيا دست ساز از استخوان و صدف» امارات بوده است. «مرفين سولفات» در غنا به فروش مي‌رسد. «ساير داروهايي که توليد داخلي ندارند داراي هورمون يا محصولات فاقد آنتي‌بيوتيک» هم به سوريه، ويتنام و اوگاندا ارسال شده است.

«ساير زيورآلات و اجزاي آنها، فلزات گرانبها يا فلزات داراي روکش يا پوشش از فلزات گرانبها» به مقصد ترکيه صادر شده، مشتري «فيروزه طبيعي» نيز اندونزي و ترکيه و مشتري «عقيق» نيز ترکيه است. «پيچ و ميله و پلاک درون اندامي» به جمهوري آذربايجان و «دستگاه ونتيلاتور» به عراق فروخته شده است.  «ساير مکمل‌هاي دارويي براي خرده‌فروشي که توليد داخلي مشابه ندارند» به عراق، سوريه و قزاقستان ارسال شده و تنها مقصد سه کالاي «ساير املاح اسيدهاي اکسومتاليک يا پراکسومتاليک»، «ساير فلزات و مصنوعات به غير از بريليوم، کروم و تايوم» و «ساير آلياژهاي آهن»، هلند بوده است.

۵۰ مقصد صادرات

بخش ديگري از اين گزارش مربوط به ۵۰ مقصد صادراتي کالاي ايران در نيمه نخست امسال است که ۵/ ۹۷ درصد صادرات ايران را شامل مي‌شود. ارزش صادرات کالا به اين ۵۰ کشور معادل ۲۲ ميليارد و ۵۵۲ ميليون دلار بوده که جمع ارزش صادرات آنها نسبت به مدت مشابه سال قبل نزديک به ۱۳ درصد رشد داشته است. آمار نشان مي‌دهد که سه کشور چين، امارات و عراق سهم بالايي از صادرات را در نيمه نخست امسال از آن خود کرده‌اند. در اين راستا ۵۷ درصد ارزش صادرات ايران در ۶ ماه منتهي به شهريور، به اين سه بازار تعلق داشته که نشان از عدم تنوع بازارهاي صادراتي ايران دارد.

از ميان ۵۰ مقصد عمده صادراتي ايران در ۶ ماه نخست امسال، ارزش صادرات ايران به ۱۷ مقصد هند، کره‌جنوبي،‌ ترکيه، تايوان، ترکمنستان، ژاپن، سوريه، مالزي، بلژيک، بنگلادش، تاجيکستان، سودان، هلند، ‌روماني، ‌لبنان، آفريقاي جنوبي و انگليس کاهش يافته است. بيشترين کاهش ارزش صادرات متعلق به تاجيکستان با کاهش ۷۴ درصدي ارزش صادرات ايران و پس از آن کره‌جنوبي با کاهش ۶۰ درصدي است. بيشترين رشد ارزش صادرات از ميان ۵۰ کشور نام برده مربوط به کشور تونس است.  ارزش صادرات ايران به چين در ۶ ماه منتهي به شهريور امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته؛ ولي به‌دليل کاهش وزني صادرات به اين کشور، مي‌توان گفت کالاهاي صادراتي ايران به چين به‌طور متوسط با قيمت بالاتري صادر شده‌اند.

همچنين اين آمار نشان مي‌دهد که ارزش صادرات ايران به کشورهاي همسايه به جز ترکيه در مدت مذکور نسبت به مدت مشابه سال قبل افزايش يافته است.